Oulun nuorten huuto

Tulva tuottaa uusia tiloja nuorille!

Tulva tuottaa uusia tiloja nuorille!

Tulva ry on oululainen kulttuuriyhdistys, jonka tavoitteena on edistää etenkin nuorten aktiivisuutta Oulun seudulla. Tulva järjestää paljon musikaalisia ja taiteellisia tapahtumia, esimerkiksi joka vuotisen Tulva-festin.

Nyt Tulva rakentaa Toppilansaareen, vanhan telakan tienoille, uusia tiloja. Näistä tiloista tulee media- ja monitoimitalo, jossa nuoret voivat itse tuottaa musiikkia, mediaa ja muuta taidetta. Telakaksi nimetyn mediatalon tavoitteena on kehittää positiivinen ja kannustava ympäristö, joka vetää puoleensa myös niitä nuoria, jotka eivät yleensä innostu esimerkiksi pajatoiminnasta. Samalla pyritään tehostamaan ideasta biisi, biisistä video, videosta lavalle -toimintamallia. Luotto Telakan menestykseen on suuri, sillä Tulva ry:n aiemmin järjestämä Tulvaklubi, oli huikea menestys.

Uusiin tiloihin tulee peräti 600 neliötä sisätiloja, joihin kuuluu muun muassa soitto-, äänitys-, esiintymis-, ja galleriatilat, sekä äänitarkkaamo. Nuoret voivat siis tuottaa Telakalla musiikkia alusta loppuun, musiikkivideoiden kera ja saada tuotoksiaan paikanpäällä myös näytille.

Myös ulkotilaa tulee olemaan riittävästi, jotta Tulva-fest ja monet muut tapahtumat voidaan järjestää jatkossa Telakan piha-alueella.

Moar 1.jpg

Seuraavaksi herää kysymys, miten tämä kaikki rahoitetaan? Osana rahoituksessa toimii Henri Lyytisen perustama vaatemerkki MOAR. MOAR -tuotteita Tulva myy lähes kaikissa tapahtumissa, joihin osallistuvat.

MOAR tuotteet tehdään ekologisesti, sillä kaikki kankaat ja langat ovat tehty vanhoista, kierrätetyistä vaatteista. Massatuotannolla tehtyjen tuotteiden veden kulutus on huimaa. MOAR tuotteiden värjäystekniikka säästää tuhansia litroja vettä yhtä tuotetta kohden. Yhden MOAR T-paidan valmistus säästää kokonaista 2700 litraa vettä, verrattuna normaalin T-paidan tuottamisen veden kulutukseen. Huppari säästää huikeat 8700 litraa!

Henri Lyytinen oli kiinnostunut aikoinaan vaatteiden suunnittelemisesta ja perusti siksi MOAR:in. MOAR jäi kuitenkin tauolle, kun Lyytinen huomasi nauttivansa enemmän siitä, että saa itse toteuttaa suunnittelemiaan vaatteita alusta loppuun. Siksi Lyytinen ei tahtonut jatkaa isomman kaavan tuotantoa. Tulva ry:n ydinporukassa on paljon Lyytisen kavereita, jotka näkivät MOAR:ssa suuria mahdollisuuksia. Ystäviensä innoittamana Lyytinen herätti vaatemerkin uudelleen henkiin auttaakseen nuoria. Merkin ylläpitäminen tuntui Lyytiselle nyt mielekkäämmäältä, koska sillä oli todellinen tarkoitus.

MOAR -tuotteet tehdään kaikki Intiassa tehtaassa, joka on suomalaisten omistuksessa. Lyytinen itse pohtii näin: “kaikista ekologisin tapa ois ostaa kirpparilta vaatteet ja käyttää niitten elinkaari loppuun.”

Ekologinen tuotanto on kuitenkin toiseksi paras vaihtoehto ja paras, johon tällä hetkellä pystytään. Tulevaisuudessa Lyytinen pyrkii saamaan tuotteidensa tuotannon siirrettyä Intiasta Suomeen.

Moar 2.jpg

Mietinnän alla on myös uusia ideoita, kuten vaatteenkorjauslaastareita, jotka pidentäisivät vaatteiden käyttöikää. Tämän tapaiset ideat sopisivat mainiosti MOAR:in kestävän kehityksen ideologiaan, pohtii Lyytinen.

Tulva ry pyörii lähes kokonaan omalla painollaan. Tukia ei ole tullut edes Oulun kaupungilta ja siksi Lyytinen muistuttaa, että kaikki apu on tarpeen. Talkoohommilla projekti etenee ja onhan tämä myös osa Oulun kulttuuria. “Tää kulttuuripääkaupunki juttu on ilmoilla, mutta näytettäis se sitten käytännössäkin”, sanoo Lyytinen.

Myös itse Telakan rakentamisessa huomioidaan ypäristöystävällisyys, koska Tulva ry pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja myös rakennusvvaiheissa. Telakan arvioidaan valmistuvan jo kesäksi 2019 ja sen rakentaminen perustuu pitkälti vapaaehtoistoimintaan.

Tulva ry edistää siis Oulun urbaania kulttuuria ja pelastaa samalla maailmaa kestävän kehityksen keinoin. Kaiken kukkuraksi voi vielä lisätä, että tuotteet ovat arkipäivisin tarvittavia, kuten pipoja, paitoja ja huppareita - ja logo on super söpö!

Kuvat: Helena, Teksti: Alexandra

Nader Sherifi