Oulun nuorten huuto

Tyttöjen päivänä yliopiston rehtoriksi

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11.10. Esimerkiksi viime vuonna tyttöjen päivän kunniaksi tytöt ottivat 70 maassa 2000 erilaista merkittävää asemaa haltuunsa ja tänä vuonna tämä ideologia levisi myös Oulun yliopistolle.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki otti haasteen vastaan ja päätti luovuttaa asemansa jollekin innokkaalle Oulun Normaalikoulun lukion tytölle. Arpa onnen ja soveltuvuuden lopputulos päätyi siihen, että Niinimäen paikan valloitti, Norssilla abivuotta opiskeleva, Huudon varapäätoimittaja Alexandra Ahtiainen, eli minä! Ajattelin tässä kertoa mitä kaikkea päivän aikana koin ja opin. Ei nimittäin ihan jokainen voi sanoa toivottaneensa Intian suurlähettilästä tervetulleeksi Ouluun!

Ahtiainen ja Niinimäki

Ahtiainen ja Niinimäki

Päivä alkoi Norssin lukion tytöille tarjottavalla tiedebrunssilla, jossa oli useita Oulun yliopiston nais-tutkijoita kertomassa omista kokemuksistaan miesvaltaisilla aloilla. Esityksistä kävi ilmi, että tutkijan työ on huomattavasti monipuolisempaa kuin mitä voisi kuvitellakaan. Oulun yliopiston tutkijat ovat erityisessä asemassa, koska he pääsevät aidosti vaikuttamaan maailman menoon, kuten hiilidioksidi päästöihin ja siten myös ilmastonmuutokseen ja muihin merkittäviin asioihin.

Brunssin jälkeen oli vuorossa rehtorille melko lailla kuukausittain toistuva rutiini, eli OYY:n (Oulun yliopiston ylioppilaskunnan) tapaaminen. Onneksi Jouko tuli kuitenkin mukaan, koska enhän minä kaikista asioista olisi osannut edes kunnolla keskustella. Sain kuitenkin kuulla mielenkiintoisia pohdintoja ja keskusteluja liittyjen esimerkiksi Oulun yliopiston tulevaisuuteen OAMK:in kanssa.

Reksi 2.jpg

OYY:n tapaamisen jälkeen olikin jo lounaan aika. Pääsin kuulemaan Niinimäen tarinoita ja kokemuksia rehtorin uraltaan. Niihin sisältyi jokseenkin uskomattomia tarinoita erilaisista opetusmetodeista, joita muissa kulttuureissa ja esimerkiksi yksityisellä sektorilla eri maissa käytetään.

Päivän päätteeksi oli vielä semmoinen “arkinen” ohjelmanumero, kuin suurlähettilään vastaanottaminen Oulun yliopistolle. Kyseessä oli siis tällä kertaa Intian suurlähettiläs Vani Rao, joka oli ensimmäistä kertaa vierailulla Oulun yliopistolla. Myös suurlähettiläälle Jouko piti itse puheensa, koska enhän minä olisi ymmärtänyt edes omia sanojani, jos olisin 6G flagshipistä alkanut puhumaan.

Reksi 3.jpg

Kokonaisuudessaan päivä oli upea kokemus ja mahtava haaste myös minulle. Päivän muodollisuuksista voi lukea lisää esimerkiksi Oulun yilopiston Snapchatista, Instagramista, Twitteristä, Facebookista tai lehdistä, kuten Kaleva ja Ilta-Sanomat.

Tahdon tässä vielä korostaa, että en itse väitä tyttöjen aseman Suomessa olevan mitenkään heikompi poikien asemaan verrattuna. Toki pieniä eroja esimerkiksi palkassa saattaa olla, mutta yleisellä tasolla kuten koulutusta ajatellen, tytöillä on melko lailla samat mahdollisuudet. Tahdoin kuitenkin ottaa tyttöjen päivän viettoon osaa, koska kaikkialla asiat ei ole näin hyvin. On edelleen paljon maita, joissa tytöt eivät pääse samalla tavalla kouluttautumaan kuin pojat, eivätkä siten edes opi omista oikeuksistaan. Huomaathan myös, että puhun vain omien tietojeni pohjalta, enkä kaikkien asianosaisten puolesta.

Lisää kuvia julkaistaan ensi viikolla Huudon instagramissa!

Tulva tuottaa uusia tiloja nuorille!

Tulva tuottaa uusia tiloja nuorille!