Oulun nuorten huuto

Nuori: Ylös, Ulos ja Ulkomaille

Nuori: Ylös, Ulos ja Ulkomaille

Byströmin nuorten palveluilla on Oulun keskustaan, kulttuurikeskus Valveen viereen, sijoittuva nuorisokahvila, Bysis. Bysiksen yhteydessä on myös nuorten Nappi, jonka tarkoituksena on tarjota Oulun nuorille tukea, apua ja vastauksia tilanteessa kuin tilanteessa. Yhä useammat nuoret ovat lähiaikoina käyneet Napissa kyselemässä vaihto-oppilaaksi lähtemisestä ja muista nuorille soveltuvista tavoista päästä näkemään maailmaa. Byströmin nuorisotyöntekijät päättivät järjestää Maailmalle? -tapahtuman, joka kerää samaan huoneeseen sekä kiinnostuneita nuoria että järjestöjä, jotka mahdollistavat nuorten pääsyn maailmalle. Tapahtuma on järjestetty jo muutamana vuonna epävirallisesti.

IMG_6198.jpg

Maailmalle? -tapahtuma saatiin järjestettyä 7.11 Byströmin nuorten kahvilassa. Paikalle saapui edustajia järjestöiltä AIESEC, ASF, Arctic Labour ja USE-IT. Tarjolla oli pientä purtavaa, samalla kun järjestöt esittelivät itsensä pienillä esityksillä. Lähes jokaiselta järjestöltä oli mukana myös nuoria, jotka jakoivat omia kokemuksiaan ulkomailla olemisesta.

Järjestöt auttavat alkuun

AIESEC on järjestö, joka tavoittelee YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista avustamalla 18-30 -vuotiaita nuoria saamaan työkokemusta kuuden viikon vapaaehtoistyöjaksolla. Samassa paikassa on usein mahdollista olla pidempään, mikäli puuha on itselle sopivaa. Ulkomailla ollessaan nuoret asuvat isäntäperheen luona ja pääsevät siten oppimaan enemmän myös paikallisesta kulttuurista. Paikalla ollut nuori mies jakoi kokemuksiaan englannin opettamisesta espanjan kielisellä alueella ilman lainkaan yhteistä kieltä. Hänellä oli ollut viikossa neljä päivää töitä ja kolme päivää vapaata. Projektin loputtua hän oli saanut paikallisilta oppilailtaan upeaa palautetta siitä, kuinka paljon apua hänestä oli ollut ja kuinka suuren merkityksen hän oli onnistunut tekemään heidän englannin kielitaitoonsa. Hän oli itse kokenut oppineensa paljon paikallisesta kulttuurista mutta myös enemmän itsestään.

AIESEC ei tarjoa pelkästään ulkomaan matkoja, vaan heillä on myös paikallistoimikunta. Paikallistoimikuntaan haetaan uusia jäseniä. Rekrytoinnit tapahtuvat tammikuussa ja niistä saa lisätietoa ottamalla yhteyttä AIESEC:iin. AIESEC löytyy instagramista nimellä aiesec_fi, facebookista hakusanalla AIESEC in Finland tai täyttämällä kyselylomakkeen osoitteessa bit.ly/VolunteerWithAIESEC.

Satutko opiskelemaan OSAO:lla? OSAO:n opiskelijoilla on myös mahdollisuus päästä työskentelemään muualle pohjoismaihin Arctic Labourin kautta. Arctic Labourin kautta on helppoa tutustua lähellä oleviin maihin työn pohjalta. Lähtiessäsi reissuun et kuitenkaan ole ikinä yksin ja jos ongelmia tulee, on aina henkilöitä keneltä pyytää apua. Arctic Labourin sivuilta löytyy myös kätevät muistilistat, mitä tarvitset mukaan reissuun Pohjoismaihin tai mitä täytyy muistaa, jos muuttaa tai menee töihin ulkomaille.

IMG_6196.jpg

Aiemmin mainituissa järjestöissä alaikäraja ulkomaille lähtöön on lähes poikkeuksetta 18 mutta ASF on 16-18-vuotiaille suunnattu vaihto-oppilasjärjestö. ASF sai juurensa toisen maailmansodan aikaan, kun Amerikasta tuli Suomeen apuun vapaaehtoisia ambulanssikuskeja. Nykyään ASF on kuitenkin nuorille suunnattu tapa päästä opiskelemaan ulkomaille. “ASF:n pienen pieni missio on maailman rauha”, esitystä pitävä ASF työntekijä sanoi pienoisen naurun kera. ASF:n kautta ulkomaille lähteneet opiskelijat asuvat isäntäperheissä ja käyvät koulua siinä missä paikallisetkin nuoret. Järjestön edustajat painottivat myös esityksessään, että ASF ei lähetä ketään välivuodelle tai lomalle, vaan tarkoituksena on todella opiskella. Ulkomailta tulee myös reilut 200 opiskelijaa Suomeen, ja heille ASF kaipaa jatkuvasti uusia isäntäperheitä. ASFn toiminnasta saat lisätietoja heidän nettisivuilta (ASF Suomi).

Oletko tekemisissä Ouluun tulevien turistien kanssa tai oletko oululainen, joka tahtoo tietää enemmän kotikaupungistaan? Jos vastaus on kyllä, tutustu USE-IT toimintaan. USE-IT tekee vuosittain ilomielisen kartan Oulusta, jossa mainitaan monia oululaisten lempikahviloita ja ajanviettopaikkoja. USE-IT kartasta löydät kaiken mikä auttaa erityisesti turisteja tutustumaan Ouluun ilman jonottamista kalliissa turistikohteissa. Tällä tavoin suositaan paikallista ja pyritään avustamaan paikallisten aarteiden löytämisessä. USE-IT karttoja saa monesta heidän valitsemistaan kohteista mutta se on myös applikaatio Apple ja Android puhelimille. USE-IT löytyy myös instagramista nimellä useit_oulu ja facebookista hakusanalla USE-IT oulu.

IMG_6219.jpg

Oulu ja Suomi ovat pieniä mutta puheliaita

Keskusteluissa, joita ulkomailla olleet nuoret tapahtumassa kävivät, oli vahvasti aiheena myös Oulu. Paikalla oli myös yksi vaihto-oppilas Hong Kongista ja yksi Suomeen muutamia vuosia sitten muuttanut itävaltalainen nuori mies. He kuvailivat Oulua rauhallisena ja ystävällisenä kaupunkina. Oulu on ulkomaalaisten nuorten mielestä kodikkaampi kuin Helsinki tai ulkomaiden isot kaupungit, juurikin siksi, että Oulu on pienempi.

Suomen koulutusjärjestelmää kehutaan hyvin usein mutta miten se käytännössä eroaa muista maista? Ulkomaalaiset ja ulkomailla opiskelleet suomalaiset nuoret kuvailivat Suomen opiskelutapoja vapaammiksi kuin muualla. Toinen selkeästi esille tuleva ero on yhteistyökyky oppilaiden ja opettajien kesken. Suomessa oppilas ja opettaja voivat kommunikoida tunnin aikana, kun taas muualla oppilaat ovat usein koko tunnin hiljaa. Suomessa tämä kommunikaatio nähdään hyvänä asiana mutta joissain maissa esimerkiksi suomalaisten tapa puhutella opettajaa etunimellä voidaan katsoa opettajaa alentavaksi.

Tapahtumassa oli selkeästi havaittavissa, että ulkomaille lähteminen ei ole haitaksi. Kukaan ei tuntunut katuvan päätöstä lähteä ja hinku päästä takaisin oli suuri lähes kaikilla. Nouse sinäkin siis sohvan pohjalta, kurkkaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja lähde ulkomaille!

IMG_8010.jpg

Kuvat: Aleksi. Teksti: Alexandra.

Lumo-valofestivaali

Lumo-valofestivaali

Nuorten vaikuttajapäivä Oulun kaupungintalolla

Nuorten vaikuttajapäivä Oulun kaupungintalolla